Black Friday

Shoppen tot de laatste cent!

We kennen het allemaal, steeds op zoek naar het goedkoopste item. De ideale tijd voor echte shopaholics? Uiteraard de solden waarbij men met geweld op zoek kan gaan naar dat ene bloesje van 4 euro. Geen zin in deze drukte? Geen probleem, de echte die-hards zitten op de Amerikaanse Black Friday digitaal klaar om de koopjes van hun leven te doen. Maar is dit hamstergedrag wel helemaal ethisch?

De afgelopen decennia is er heel wat veranderd in onze samenleving. De economie en de lonen fluctueren, hebben invloed op ons algemeen koopgedrag en bepalen onze positie in de huidige consumptiemaatschappij.

Prijzenkloppers als H&M, Forever21 en Primark komen steeds meer onder vuur te liggen omtrent het ethische aspect van de vervaardiging van hun artikelen. Een broek voor maar €12, een shirt voor €2.5? Voor vele onder ons dé manier om een daguitstap te maken naar één van de talrijke steden waar Primark aanwezig is. Dan is het de uitdaging om zoveel mogelijk te kopen voor een zo min mogelijke prijs. Als een muilezel over straatlopen met verschillende kartonnen zakken van Primark die allen samen nog geen €50 hebben gekost. Zijn mensen die één broek kopen van €50 onwetend of maken zij de juiste beslissing?

Stijgt anno 2015 kwantiteit uit boven kwaliteit? Wat met de goederen van deze ketens. “Ze zijn niet veel waard, maar dat maakt niet uit, dan ga ik gewoon terug en koop ik het item opnieuw”. Goed voor de portemonnee, maar zijn we ons wel bewust van de gevolgen van deze massaconsumptie? Zijn we blind of houden we ons blind voor de keerzijde van de medaille?

5 thoughts on “Shoppen tot de laatste cent!”

  1. Mooi geschreven!
    Het is inderdaad moeilijk om te wikken en wegen hoe je ethisch verantwoord shopt en daarbij nog je portemonnee in de gaten houdt! Een onmogelijke zaak waarvan veel mensen zich totaal niet bewust van zijn!

    1. Klopt Anouk! Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden, maar in eerste instantie moet de awareness groeien en dienen we verder te kijken dan de prijzen van een kledingsstuk. Later hier meer over!

Comments are closed.